Iværksættermagasinet - af iværksættere til iværksættere

Er en firmabil en god investering for dig som selvstændig?

0

Går du og drømmer om en firmabil? Her kan det være svært at gennemskue, hvorvidt en firmabil vil være en god idé, da der er flere forskellige individuelle faktorer, som er afgørende. Dog er der nogle overordnede forhold og regler, som er gode at have in mente, inden du vælger at anskaffe dig en firmabil.

Hvornår er en firmabil en god idé?

Først og fremmest er bilens pris ikke uden betydning, hvis du har intentioner om at købe en firmabil. Reglerne er her, at der skal betales 25% i skat for firmabilen af de første 300.000 kroner, hvorefter beskatningen falder til 20%. Har du derfor en bil i den dyre ende, kan det være en fordel at anskaffe den som firmabil.

Derudover kan en firmabil have en skattemæssig fordel. Vælger du en firmabil frem for en større løncheck, kan bilen netop være det, som gør, at din løn ikke overstiger det tilladte inden for dit skattetrin, så du eksempelvis undgår at betale topskat.

Skal man lease eller købe?

En anden beslutning er, hvorvidt man skal lease eller købe en firmabil. Der kan være mange fordele ved at lease en bil. En af dem er, at udgiften bliver fordelt over årets måneder, hvis du leaser, frem for at virksomhedens budget belastes af én stor udgift for virksomheden.

Desuden vil leasingprisen i nogle tilfælde ikke være så meget højere sammenlignet med, hvis du som enkeltstående køber investerer i en bil, idet leasingfirmaerne indkøber flere biler af gangen og derfor kan få en billigere indkøbspris per styk.

Derudover kan det have nogle skattemæssige fordele af lease frem for at købe. Leasingselskaber skal ikke betale registreringsafgift på én gang men kan betale forholdsmæssig registreringsafgift, hvilket betyder, at afgiften kan afbetales i månedlige afgifter. Derudover er der også fordele i forhold til moms samt pant- og stempelafgifter.

Omvendt kan det også have sine fordele at vælge at købe bilen. Fleksibilitet er en af fordelene ved at købe, da du udelukkende selv afgør, hvor længe du vil beholde bilen. Derudover må man ikke glemme at leasingselskabet også har en forretning kørende, som også skal tjene penge. Og er du en god krejler, kan du måske også gøre et godt kup ved bilhandel, hvor man typisk ikke kan forhandle om prisen ved leasingaftaler.

Uforudsete udgifter

Uanset om du vælger at købe eller lease, er der en række udgifter, som man også skal have for øje.

En af dem er dækskiftet. Skal sikkerheden være i top, er det vigtigt at sørge for at have de rette dæk. Dog kan du, alt efter hvad dine behov er, spare penge på dækskifte, idet helårsdæk kan være de ideelle dæk for din firmabil. Helsårsdæk kombinerer sommerdækkene med vinterdækkene, hvor dækkene sørger for et solidt vejgreb, samtidig med at du ikke har nogen udgifter forbundet med dækskifte. Samtidig kan budgettet måske bedre rumme nogle dæk af højere kvalitet, idet der ikke skal afsættes penge til to dæk eller dækskiftet.

Desuden er det afgørende, hvorvidt de fleste af bilens kilometer vil blive kørt som privatforbrug frem for til arbejdsrelateret kørsel. Hvis en firmabil primært vil blive brugt til kørsel i forbindelse med arbejdet, vil det ofte bedre kunne betale sig at køre i egen bil, hvor man så kan få en kørselsgodtgørelse.

Det kan være en kompliceret affære at finde hoved og hale i, hvorvidt en firmabil vil være en god idé. Står du med nogle vanskelige faktorer, kan det være en god idé at kontakte en rådgiver, som kan tage et nærmere kig på netop din og firmaets situation.

Leave A Reply

Your email address will not be published.