Iværksættermagasinet - af iværksættere til iværksættere

Udsatte flygtninge kan være en ressource for din virksomhed – støt et socialøkonomisk koncept

0

Integration af flygtninge er en politisk debat, der fylder meget på den politiske dagsorden nu til dags. Mange tusinde mennesker er hver dag tvunget til at flygte fra deres hjem, arbejde og familier grundet krig eller uro i deres hjemland. Der er både gode humanitære og politiske grunde til at tage godt imod flygtninge her i landet og hjælpe dem med integrationsprocessen. Det er svært for en nyankommet flygtning at vide, hvordan normerne er i Danmark, da forskellen på religion, kultur og arbejde kan være meget forskellig fra der, hvor de kommer fra. Det er på tide, at flere danske arbejdspladser tager et socialt ansvar og indser, at flygtninge kan være god arbejdskraft for danske virksomheder, alt imens at være en del af en arbejdsplads kan hjælpe flygtninge med at integrere sig i det danske samfund.

Baserer sin forretning på flygtninge

Den nye socialøkonomiske virksomhed YesCPH er blandt nogle af dem, der tager sagen i egen hånd ved at gøre den danske arbejdsplads til en del af integration. Den virksomhedsform, de bygger deres værdier på, er den socialøkonomiske, hvor de forsøger at fremme sociale formål, der samtidig er gavnlige for hele samfundet. Flygtninge ses her som en ressource, der kan bidrage til samfundet gennem anderledes arbejdsopgaver og samtidig fremmes flygtninges sociale forhold og kulturelle inklusion. En socialøkonomisk virksomhed som denne arbejder altså med det sociale ansvar over for medmennesker, men har samtidig forventninger over for medarbejderne, som skal være smilende, optimistiske og imødekommende på trods af de mentale skræmmer, der må komme efter en flugt, der både kan være hård og farlig.

Rengøring, kantineservice og meget andet

Kontorrengøring i København er blot en af de ting, medarbejderne i YesCPH beskæftiger sig med. Kontorrengøring til større eller mindre virksomheder er en service, der ofte bliver taget for givet, men som er en vigtig del af virksomhedens velvære. I YesCPH bliver en liste udarbejdet i samarbejde med virksomhed og medarbejder for at sikre bedst mulig tilfredshed mellem parterne. De bedste midler bliver brugt til jobbet, og man vil udelukkende blive mødt af flygtninge, der er imødekommende. Ud over kontorrengøring kan flygtningene også stå for køkkenservice og frokostservice og altså være med til at forberede og gøre frokosten klar samt afrydde efter.

Mange flygtninge står allerede klar til at begynde et arbejde, så snart de kommer til landet, hvilket kan grunde i, at mange flygtninge har efterladt økonomi og job i hjemlandet og har brug for en ny måde at holde sig beskæftiget. Selvom de har efterladt job og hjem, har de stadig mange kompetencer, drømme og talenter. Det kan være svært at komme direkte fra en arbejdskultur til en anden, og derfor får alle medarbejdere også grundige kurser i blandt andet kultur og sprog samt hygiejnekurser og andet praktisk træning. Arbejdspladsen bliver derfor en del af en god integration i Danmark, hvilket mange politikere stadig ikke har åbnet øjnene for. Det kan være svært at komme ind på danskerne, da vi ofte anses som værende et meget lukket folkefærd. Det kan arbejde være med til at åbne op for, da det kan være med til at åbne op for dialoger mellem mennesker. Derudover er arbejdet selvfølgelig med til at sikre en mere stabil økonomi for flygtninge, så de kan begynde at sigte efter en normal tilværelse som borgere i Danmark.

Leave A Reply

Your email address will not be published.